VINTERÖVNING

Shit pommes vad veckorna flyger iväg. Det beror garanterat på att allt är så djävulskt roligt just nu! 
Förra veckan drog vinterutbildningen igång och alla plutoner på kompaniet tränade hela onsdagen och torsdagen på att skida med de omtalade "vita blixten" från 08:00-20:30. På fredag morgon åkte vi alla ut i fält och ägande hela dagen åt förläggningstjänst och på lördag morgon vaknade vi till 25 minusgrader. 
Lördagen gick åt till ännu mer skidträning men den här dagen var det mer fokus på strid från skidor. Vi övade på olika skjutställningar (vilket var rätt bökigt när man hade både skidor, stavar, stridsväst, hjälm och vapen att hålla koll på) och sen sköt vi även med skarp ammunition från skidorna. På söndagen övade vi försvar av förläggningen, också med skarp ammunition, så det blev en del krigande vilket uppskattades av allihopa tror jag. På kvällen skickades vi ut på långmarsch på skidorna och det var längesedan jag var så slut som jag var när vi kom tillbaka vid 22:00, 3 timmar senare. Kom inte ner i sovsäcken förrän vid 1 och var tvungen att gå upp igen en halvtimme senare då jag gick post mellan 2-3 och sen fick jag 1.5 timmes sömn till innan vi gick upp för att riva och täcka igen förläggningen vid 5. 
Vid det här laget hade 12 stycken från kampaniet insjuknat i magsjuka och en stor del av 3:e pluton hade åkt tillbaka för att ha annan utbildning på a9, så vi var väldigt få kvar som var friska men väldigt trötta. Hela måndagen övade vi strid på skidor med skarp ammunition i snö som räckte upp till låren. Var så sjukt slut i både kropp och huvud vid det här laget, så när vi senare på kvällen blev tillbakaskjutsade till a9 i bandvagn så somnade vi allihopa så fort vi satt oss ner. När vi kom tillbaka så hann vi bara slänga in alla grejer på logementet innan vi hade genomgång inför morgondagens verksamhet fram till 21:00 och sen fick vi äntligen ta en varm dusch och gå och lägga oss.På tisdagen var det isvaksbad som stod på agendan. Fick en efter en hoppa ner i det iskalla vattnet, simma runt en stund, försöka återfå lugnet, anhålla befälen om att få kliva upp och sedan ta oss upp med isdubbar. När vi kommit upp fick vi byta om till torra kläder på en öppen gårdsplan och sen gällde det att få upp värmen igen genom att springa sig varm. När alla var färdigbadade åkte stridspackningarna upp på ryggarna och så marscherade vi tillbaka till a9 där befälen väntade med fika och hela vinterövningen avslutades. 

Igår hade vi skönaste dagen på länge då min pluton inte hade uppställning förrän 08:00 och sen gick förmiddagen åt till att vårda personlig materiel innan visitation och lunch och efter lunch hade vi löpträning ute i solskenet följt av plutonens timme och "heta stolen" då vi utvärderade varandra efter vinterövningen. 

Idag har vi haft utvärdering och säkerhetsutbildning, fys och helgrutin och 14:00 gick bussen mot flygplatsen. Hade turen att få SAS PLUS den här gången igen så vi hängde lite i loungen innan flyget gick och där fick vi sitta längst fram och bli serverade polarrullar, vin och snacks. På Arlanda unnade jag mig själv 3 par fina trosor från Victoria secret medans vi väntade på tåget och nu dröjer det inte allt för länge innan vi är hemma i Ljusdal igen. Oj vilka roliga veckor det har varit, men oj vad skönt det ska bli att få komma hem och rå om mamma, pappa, Jossan & Erik nu!

Vardagligt | |
Upp