ARTILLERISOLDAT

För 3 veckor sedan var det en nervös Linn som åkte ner till Stockholm. 5 dagar tidigare hade jag pratat med ännu en yrkesvägledare över telefon och vips hade jag även bokat tid för ännu en antagsprövning, men den här gången skulle jag inte behöva göra alla tester som när jag mönstrade inför GMU, den här gången gällde det bara ett kompletterande test för en speciell del.

Bara två dagar innan jag ringde yrkesvägledaren bestämde jag mig för något jag aldrig trodde att jag skulle göra.
Jag hade sett på försvarsmaktens hemsidanovember så började det en 6 månaders utbildning mot artillerisoldat. Utbildningen skulle bedrivas i Boden och den bestämde jag mig för att den skulle jag gå.
När jag pratade med yrkesvägledaren så sa han att jag hade grön bock på alla delar som behövdes för att komma in på utbildningen, förutom på en och det var styrkedelen. Det var dock inte oväntat, jag visste att jag skulle behöva komplettera den delen oavsett vilken inriktning jag skulle välja, men jag visste inte hur mycket det skulle krävas för just den här utbildningen. Det visade sig att jag skulle behöva få upp min tidigare 2:a till en 3:a. Låter inte så mycket för er kanske, men för mig så var det så.

Klockan 14 klev jag in genom porten till rekryteringsmyndigheten, den här gången utan Erik så bara det var lite pirrigt. Jag anmälde mig i receptionen, fyllde i lite papper, fick mitt passerkort och gick för att byta om och inne i omklädningsrummet blev det flashbacks delux då allt var sig likt sedan förra året. Ute i väntsalen satt ett par till nervösa killar och tjejer som höll på att göra tester inför GMU, men jag hann knappt prata med dem innan jag blev uppropad och följde med testledaren in till isokaien. Isokai är i stort som ett marklyft följt av att du drar stången hela vägen mot hakan medans en våg kopplat till en dator mäter hur stark du är. Tre försök har man på sig.

Jag fick verkligen världens bästa testledare. En rivig dam som var rakt på sak. Jag var så nervös att det bara susade i öronen på mig när jag klev upp på vågen och greppade skivstången. Hade haft mardrömmar de närmaste nätterna om ögonblicket jag just då befann mig i och det enda jag kunde tänka på var att inte göra samma misstag som förra gången och bara lyfta med armarna istället för att använda styrkan i benen.
Första lyftet gick åt helvete. Jag gjorde exakt samma misstag som förra gången och till en början var det som om allt blod försvann från ansiktet och jag hann tänka att "Fan. Det kört". Sedan blev jag istället förbannad. Testledaren såg hur arg jag var, så hon sporrade mig ännu mer och fick mig att tagga till ytterligare. Väldigt effektivt, för precis när jag pressat stången upp till hakan på andra lyftet så flög testledarens händer upp i luften samtidigt som hon skrek "OCH DU HAR EN TREA!!!". Jag grät och hon grät och vi kramades och jag kände en så otrolig lättnad. Snacka om att de utanför i väntsalen tittade lite konstigt på mig när jag kom ut med pappret i handen. När det var dags att prata med yrkesvägledaren så så jag till min stora förtjusning att det var samma man som jag haft när jag mönstrade. "Vi har setts förr Linn, nu får du komma in och berätta om allt som hänt sedan sist", sa han och så fick jag berätta om allt.
När jag stod i dörren på väg ut från hans kontor, inskriven på artillerisoldatsutbildningen på A9 i Boden, så sa jag lite skämtsamt: "Nästa gång jag kommer tillbaka har jag en 4:a på pappret", då svarade han: "Nästa gång du kommer tillbaka, då är det officersutbildning som gäller. Jag vill inte se dig här innan dess."

Vardagligt | |
Upp